23 MEI

Bisdomblad over Vrouw in de Kerk

“De Kerk heeft het charisma van de vrouw hard nodig”, schrijft mgr Hurkmans in zijn ‘Woord van de bisschop’ in het Bisdomblad. Het juninummer is speciaal gewijd aan de vrouw in de Kerk.

De Kerk verwerpt iedere vorm van discriminatie van de vrouw, aldus de bisschop, al zijn er verschillen. Immers, aldus mgr Hurkmans, “de vrouw is niet hetzelfde als de man, maar wel gelijkwaardig”.
Mariëtte Jansen schreef voor dit nummer een kort essay over de laatste decennia van de vorige eeuw, waarin de Kerk, na de feministische golf, “aan de beurt was om bevrijd te worden”.

Vrouwen vertellen zelf over hun rol in de Kerk. Peter van Zoest interviewde twee vrouwelijke kosters die laten zien dat dit vak allang geen mannenzaak meer is. Pastoraal werkster Riek van Stratum ervaart haar vrouwzijn in haar werk niet als wezenlijk anders zegt over haar functie dat ze het vrouwen kan aanbevelen. Yvonne Koopman sprak met Nicole Kuijlaars-Vogels, lid van de diocesane Raad voor Economische Aangelegenheden, en Ilona Langendonck-Korving, docente aan de priesteropleiding, twee vrouwen die hun kennis willen inzetten voor de Kerk. Een vrouw op een hoge post is de Nederlandse ambassadrice bij de Heilige Stoel, Monique Frank. Ze vertrouwt ons toe dat ze vaak heel wat uit te leggen heeft over Nederland en dat het geen importland voor buitenlanders is om abortus en euthanasie te krijgen.
In dit Bisdomblad verder een bijdrage van vicaris-generaal J. Schröder: ‘Kerkvrouwen in het vizier’, over vrouwen die uiteindelijk bepalend zijn geweest voor de kwaliteit van het geloof. Kees van Hasselt schotelt ons een kostelijk verhaal met een beetje weemoed voor over ‘Pietje van de pastorie’.

Voorts een interview met de vorige gewijde Phuc Lé en het verslag van een bezoek aan de nieuwe Studentenkerk op de Nijmeegse universiteitscampus.

Nog geen abonnee? Lees het Bisdomblad twee maanden op proef!

23-05-2008