13 MEI

Bisdomjubileum onder aandacht via TV-spot

Het bisdom Den Bosch is een campagne gestart op de regionale TV zender Omroep Brabant om het 450 jarig bisdomjubileum in 2009 onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Het is een spot in commerciële zendtijd met een culturele boodschap, waardoor deze de helft goedkoper is. In de TV spot die met Pinksteren van start ging en een maand duurt roept bisschop Hurkmans mensen op het bisdomjubileum mee te vieren tijdens een pelgrimstocht naar Rome in de herfstvakantie van 2009. De bisschop was in januari dit jaar in Rome voor de opnames. In de parochies vinden op dit moment voorlichtingsavonden plaats over de reis naar Rome.

Het bisdomjubileumjaar wordt vrijdag 12 september 2008 officieel geopend in Den Bosch. Kardinaal Godfried Danneels zal spreken over het belang van evangelisatie, het centrale thema van het jubileumprogramma van het bisdom dat in 2004 is gestart. Tijdens Open Monumentendag op 13 en 14 september zullen kerken in het bisdom weer open zijn voor publiek. Zo’n 70 parochies hebben zich al aangemeld. Het bisdom verspreidt dan ook speciale geloofsboekjes. Voorgaande jaren stelde het bisdom gebedskaarten en zogeheten Zcards met het interieur van een kerkgebouw ter beschikking met laagdrempelige informatie.

In mei 2009 is er rond de Sint-Janskathedraal een diocesaan Geloofsfeest, zoals dat eerder op parochieniveau in Geldrop en Uden plaatsvond.Verder wil het bisdom in 2009 alle 360 kerken in het bisdom op internet open stellen via de zogeheten 360 graden fototechnologie die het mogelijk maakt vanachter de computer in een kerkgebouw rond te kijken.
13-05-2008