Nieuws

25 APR

Bisschop maakt programma Romereis bekend


Met een openingsviering in de Sint-Pieter en een rondleiding door Vaticaanstad gaat de jubileumbedevaart naar Rome van het bisdom van 's-Hertogenbosch in oktober 2009 van start. Bisschop Hurkmans heeft het programma van de Romereis per brief aan de parochies bekendgemaakt.

De jubileumbedevaart vindt plaats van zondag 25 oktober tot en met vrijdag 30 oktober 2009. De pelgrims komen op zondag per bus, trein of vliegtuig aan in Rome. Maandag start het programma in de Sint-Pieter met een Eucharistieviering  waarin de speciaal voor het bisdomjubileum gecomponeerde Sint-Jansmis van de onlangs overleden componist Maurice Pirenne wordt uitgevoerd. Daarna krijgen de pelgrims een rondleiding door de basiliek en door Vaticaanstad. Vervolgens vindt de officiële opening van de bedevaart plaats. Dinsdag maken de bedevaartgangers te voet een pelgrimage door het centrum van Rome die wordt afgesloten met een vesperviering/viering van barmhartigheid in de basiliek Santa Maria Maggiore.

Woensdag 28 oktober gaat de deelnemers op audiëntie bij de Paus op het Sint-Pietersplein, waarna een rondrit langs toeristische trekpleisters op het programma staat, afgesloten met een Eucharistieviering in de basiliek Sint-Paulus buiten de muren. Donderdagochtend kunnen de deelnemers op eigen gelegenheid Rome verder verkennen, en 's middags is er bij het Circus Maximus een programma over enkele martelaren die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verspreiding van het Christendom. De bedevaart wordt officieel afgesloten met een zendingsmis in de basiliek Sint-Jan van Lateranen. Op vrijdag 30 oktober vertrekken alle pelgrims weer naar Nederland.

Aanleiding voor de bisdomreis is het 450-jarig bestaan van het bisdom in 2009, een jubileum dat bisschop Hurkmans tevens heeft aangegrepen om het belang van (nieuwe) evangelisatie onder de aandacht te brengen. De Romereis vormt de afsluiting van een evangelisatieprogramma dat in 2004 is gestart als opmaat naar het bisdomjubileum.
25-04-2008