18 JAN

Vaticaan enthousiast over Romereis bisdom

Bisschop Hurkmans heeft de plannen voor de diocesane pelgrimsreis naar Rome in oktober 2009 afgelopen week persoonlijk voorgelegd aan kardinaal Attilio Nicora die onder meer verantwoordelijk is voor de pelgrimsreizen die naar Rome worden ondernomen. Nicora reageerde positief op de plannen waarbij in de vier hoofdbasilieken vieringen zijn en er op woensdag een algemene audiëntie bij de paus is voorzien op het Sint-Pietersplein. Hij zegde zijn medewerking toe, zodat zaken praktisch geregeld kunnen worden met het pelgrimsbureau Peregrinatio ad Petri Sedem.

Op woensdag heeft de bisschop gefigureerd in opnamen voor een promotiefilm voor de reis. Hij is te zien op het Sint-Pietersplein waar hij gezinnen, jongeren, koren, gilden, parochies en andere pelgrims uitnodigt om in de herfstvakantie 2009 mee naar Rome te gaan. Bij het graf van de heilige Paulus ‘buiten de muren’ roept de bisschop mensen op om van hun geloof te getuigen zoals deze apostel dat deed. In de kerk Santa Maria dell’Anima legt de bisschop uit wat de Brabantse kardinaal Willem van Enckenvoirt, raadsman van paus Adrianus VI, heeft betekend voor de Kerk. Dr. Antoine Bodar, die als vice-rector verbonden is aan het Duits/Oostenrijks college, waar de Maria dell’Anima de kerk toe behoort, ontving de bisschop en gaf een rondleiding door de recent gerestaureerde kerk die door een lichtarchitect is voorzien van nieuwe verlichting waardoor de kerk beter tot zijn recht komt. Ook bracht de bisschop een bezoek aan het Nederlands consulaat dat de contacten met het Vaticaan onderhoudt.

De filmdag op woensdag, inclusief het bezoek aan het Vaticaan duurde van 10.00 tot 17.00 uur en is voor de bisschop goed verlopen. Hij verplaatste zich per taxi door de stad om alle filmlocaties te bezoeken. De bisschop heeft geen last ondervonden van zijn herniaoperatie, maar was, net zoals de cameraploeg moe en voldaan aan het eind van de dag. De film die zo’n 10 minuten gaat duren moet eind februari klaar zijn om de promotie voor de Romereis te ondersteunen.
18-01-2008