05 JUL

Weblog vanuit Oeganda

Mbarara, Yesu Ahuriire Community, 5 juli 2007

Hallo allemaal,

Hier ons eerste bericht uit Oeganda. Ik ben Matthijs en ik en een paar andere mensen zullen om de 2 à 3 dagen een berichtje sturen en vertellen hoe het gaat met ons en over de cursus.

We hebben het erg naar ons zin. De reis is goed verlopen. Zowel de vliegreis als de tocht met de auto naar de gemeenschap. De eerste nacht hebben we geslapen in Entebbe bij een zustergemeenschap. De volgende dag zijn we op weg gegaan naar de bron van de Nijl.
Onderweg zijn we veel dingen tegengekomen die nieuw voor ons waren. De mensen keken ons allemaal aan, maar vooral de kinderen. Ze zijn hier erg enthousiast en de kinderen willen graag met je spelen. We hebben ook nog een klein tochtje gemaakt met een bootje over de Nijl naar de bron. Het was erg leuk. Het weer was ook erg goed. Een paar van ons kochten daar een souvenir voor thuis zoals een houten koe. Het busje waar we in reden was niet erg groot. De tassen stonden op de achterbank.
Tijdens de reis kwamen we langs Kampala en langs de evenaar. De weg in Oeganda is niet heel erg goed. Het was flink hobbelen in de dorpen. Toen we aankwamen in de gemeenschap was het al donker. We werden met veel gejuich door een paar mensen ontvangen. Er is erg veel luxe in de gemeenschap, dat valt ons erg mee. Het eten is ook veel beter dan ik dacht. We krijgen veel rijst. Daarbij zit dan vaak gekookte banaan, dit is een soort gele prak. Als groenten hebben veel gulu. Dat lijkt op spinazie. Verder krijgen we veel watermeloen. Het lekkerste vind ik de aardappelen, maar die krijgen we niet altijd. Het is alleen elke dag bijna hetzelfde.
De naam van de gemeenschap is Yesu Ahuriire Community (dit betekent, Jesus Leeft). Ze hebben een erg mooie kapel. In zeven jaar hebben ze een heel complex opgebouwd dat bestaat uit verschillende gebouwen. Toen ze hier kwamen was er alleen een oude basisschool en een vervallen kerk. Nu staat er een hele nieuwe school, de kerk is opgeknapt en er zijn slaapcomplexen en een eetzaal bijgekomen. Echt een wonder. Dit werd ons allemaal verteld in een rondleiding over het terrein.

De eerste twee dagen hebben we nog niet veel gedaan. We hebben een beetje genoten van het weer dat nu trouwens niet mooi is. Op het moment zijn er mensen van heel de wereld in de gemeenschap. Uit Korea, Verenigde Staten, Engeland, Australië, Kenia, Nederland, België en Oeganda natuurlijk. Iedereen is erg aardig en we hebben goed contact met hen.

De cursus die we volgen is nu drie dagen bezig. Hij is gericht op evangelisatie. Alle lessen volgen elkaar op in dit onderwerp. Zo komen we steeds verder en leren we meer over dit onderwerp. Nu hebben we lezingen gehad over: Hoe evangeliseren, verschil tussen catechese en kerygma, hoe de kerk aankijkt tegen evangelisatie en over de kerygma van Jezus en zijn koninkrijk. De laatste lessen waren wel wat moeilijker.

In ieder geval gaat het goed met ons. We leren erg veel en hebben veel plezier.

Groeten van ons allen,

Matthijs Janssen