Nieuws

05 JUL

Valencia gehuld in pauselijk wit - geel

Het metro ongeluk in Valencia kan de stad niet weerhouden van een pauselijke feeststemming. Aan de balkons van de vele flats hangen pauselijke vlaggen. Honderdduizenden buitenlandse gasten geven de indruk dat het leven gewoon doorgaat. Toch is het feestelijke er enigszins vanaf en zijn de inwoners wat verdooft door de ramp waarbij 41 doden vielen.

Ilona en Pieter Langendonk die namens het bisdom Den Bosch deelnemen verblijven met hun zoon bij een van de vele duizenden Spaanse gastgezinnen. “Het is een groot feest van herkenning van mensen die elkaar weer ontmoeten,” vertelt Ilona. De eerste dag van het pastorale congres ging vooral over de juridische aspecten van huwelijk en gezin. “Je zag er veel clerici en religieuzen en een enkel gezin,” aldus Ilona die samen met haar man en zoon naar het kinderfeest ging. Dat speelde zich af in een enorme hal vol met speeltoestellen, mimespelers, theater en gezelschapsspellen. Ook jongeren tussen 16 en 25 jaar volgden een eigen programma over hoe ze als gelovige in de hedendaagse maatschappij staan. “Het was heel eigentijds en zeker niet voor watjes,” vertelt ze. Tijdens de eucharistieviering, sprak hoofdcelebrant Kardinaal Alfonso López Trujillo, president van de pauselijke raad voor het gezin, over de verjonging van de Kerk waarbij een grote rol aan jongeren en gezinnen toedichtte.

Zwangere vrouw
Bij het metro ongeluk was ook een zwangere vrouw betrokken. “We hoorden woensdag dat ze niet meer in levensgevaar is met haar kind, dat was een enorme vreugde,” aldus Ilona. Heel Valencia is ondanks het ongeluk gehuld in wit – geel. “Er lopen mensen rond met Benedict XVI T-shirts, cafés zijn voorzien van geel –wit, in de congresrugzakken zitten naast metrokaartjes ook wit - gele vlaggen waarmee mensen naar elkaar zwaaien. Toch verkeerden gisteren de Wereldgezinsdagen in rouw en is het programma versoberd.

Dat reizen met een baby ook vermoeiend kan zijn ondervonden Ilona en Pieter aan den lijve. Door vertraging van de NS in Nederland, misten ze hun vluchten moesten ze acht uur wachten op Schiphol om via Madrid uiteindelijk in Valencia aan te komen. Donderdag nemen ze deel aan het catechese programma op het congres en gaan ze ’s avonds bij een ander gastgezin eten.
05-07-2006