04 JUL

Plebaan bidt soms met CD

Plebaan Geert-Jan van Rossum van de Sint Jan in Den Bosch bidt soms met een CD in plaats van alleen van papier. “Wanneer ik moe ben en de vespers moet bidden dan zet ik wel eens een CD met inspirerende muziek op,” aldus de plebaan die op de diocesane priesterdag van het bisdom Den Bosch een lezing gaf over het gebed.

“Bidden is een gave, die tegelijk een opgave blijft die in je eentje moeilijk vol te houden is. Zoek daarom steun in bewegingen, spiritualiteiten en gemeenschappen van de Kerk. Moderne media, zoals internet, CD’s en DVD’s kunnen hulpmiddelen zijn,” aldus de plebaan. Verder zei hij dat ‘wanneer we niet on-line met God zijn, zelfs liturgievieringen om ons eigen activisme kunnen cirkelen.’ Ook gaf hij aan hij dat bidden moeilijk is en zelf onmogelijk in zekere zin. En dat iedereen daarom behoefte heeft aan de leerschool van Christus en de Kerk.

Van Rossum constateerde verder een aarzelende belangstelling voor spiritualiteit en religie. De moderne mens pikt hier en daar een kruimel op van het heilige en Gods rijk. De Kerk kan een leerschool worden om die fragmenten tot samenhangende en vaste waarden te laten worden in zijn leven,” aldus de plebaan. De parochie is volgens hem de plaats waar men verwelkomd en gevormd wordt om thuis te komen in de verbondenheid met God en met elkaar.
04-07-2006