Nieuws

30 MRT

Mill heeft nieuwe Mariakapel

In Mill hebben enkele buurtbewoners een Mariakapel gebouwd. Wat beweegt mensen om zelf een kapel te bouwen? ‘Ik heb altijd wel iets gehad met Mariakapelletjes,’ zegt Henriëtte de Bruijn-Vloet.

Henriëtte (49), gehuwd met Jos en moeder van Joey en Mariël, had vroeger weinig met geloof. Maar bij het overlijden van haar vader had zij een religieuze ervaring, een gevoel van gedragen worden. Delen van de puzzel vielen in elkaar. Het was beginpunt van een hernieuwde band met Jezus en met de kerk. Tegenover het keukenraam, in een holte in de kersenboom, plaatste Henriëtte een klein Mariabeeldje. Het werd een plek van dagelijks gebed. Tot ze op zekere dag een prent zag van een stil kapelletje op een verlaten akker. In een oogopslag wist ze het. Ze liet de prent aan haar man Jos zien. ‘Ja, daaaag,’ was zijn eerste reactie.

Nu zijn we geruime tijd verder. Jos heeft zelf het kapelletje gemetseld. Maar buren raakten enthousiast, en van alle kanten kwam er hulp, op allerlei gebied: een graafmachientje, mensen die opeens mee op de knieën lagen om mee te bouwen, iemand die een beeldverslag maakt, de gemeente die een bankje plaatst, tot geldschieters toe: ‘Heb je nog een rekening liggen? Ik wil ook wat betalen.’ Het samen bouwen schept een band.

Op 18 maart jongstleden zegenden bisschop Hurkmans en pastoor Van der Meijden de nieuwe Mariakapel in.

Het is typisch dat er de laatste tijd meer kapellen verrijzen. Het plan bestaat voor een kapellenroute per fiets: Heesch, Zeeland, Volkel, Langenboom, St. Hubert, Wilbertoord, Beers, en Cuijk.
30-03-2007