19 JAN

Bisschop zegent zaterdag nieuwe abt Koningshoeven

Dom Bernardus Peeters, de nieuwe abt van de trappistenabdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, ontvangt op 21 januari van bisschop Hurkmans de abtszegening.

abt_bernardus.jpg De zegening door de plaatselijke bisschop, ook wel abtswijding genoemd is geen sacrament, maar een ritueel dat de verbondenheid van de kloosteroverste en zijn communiteit met de plaatselijke Kerk aangeeft.
Ofschoon een abt geen bisschop is, mag hij tijdens hoogtijdagen in zijn abdij een mijter en een staf dragen, tekenen van herderlijke waardigheid. “Hoewel een abdij formeel los staat van het bisdom, hecht ik wel aan een goede band met de plaatselijke kerk,’’ zegt Bernardus.

Bernardus was 18 jaar toen hij in 1986 intrad. Met hem traden in die tijd veertien andere jongeren in, maar twaalf van hen traden ook weer uit. “Dat was heel moeilijk voor mij, maar het heeft me ook geholpen om een duidelijkere keuze voor mijn roeping te maken”, zegt de nieuwe abt. De nieuwe kloosteroverste krijgt in Berkel-Enschot de leiding over de abdij, de kloostercommuniteit en de aanwezige bierbrouwerij. In Koningshoeven wonen momenteel zestien monniken; twee hoogbejaarde monniken verblijven in een verzorgingstehuis. De jongste van de communiteit is 19 jaar, de oudste 86.
19-01-2006