16 JAN

Eindhovense stadskerk binnenkort in de steigers

catharinakerk.jpgDe neogotische Catharinakerk is in 1861 gebouwd door architect Cuypers. De laatste keer dat de torens grondig onderhanden zijn genomen, was in de jaren zeventig. Anderhalf jaar geleden zijn er al wel noodreparaties aan de torendaken verricht. Toen bleek dat een deel van het houtwerk van de torenkapellen rot was.

Begin vorig jaar volgde nog een tegenvaller, zegt pastoor Frans Wijnen. „Er viel gruis van het plafond. We moesten uitwijken naar de Paterskerk, tot het ergste was verholpen. Je kunt niet hebben dat hier iemand een steen op zijn hoofd krijgt.“ De gemeente, sinds 1974 eigenaar van het rijksmonument, besloot tot een grondige inventarisatie van alle mankementen en stelde een herstelprogramma op. Er volgen nog twee fasen: de renovatie van het kerkinterieur en de restauratie van de kap en de gevels van alle andere kerkdelen.

16-01-2006