12 JAN

Herinneringsbeleid parochies laat te wensen over

De helft van de parochies stuurt geen herinneringsbrieven aan mensen die wel een financiële bijdrage hebben toegezegd, maar gewoonweg vergeten te betalen. En 70% van de parochies benadert parochianen niet meer die dit jaar niets hebben gegeven, maar de jaren daarvoor wel. Dat blijkt uit onderzoek van het Kaski.

Op dit moment loopt de jaarlijkse Aktie Kerkbalans in heel Nederland. Opmerkelijk is dat in de meeste bisdommen de jaarlijkse bijdrage sinds 2000 toegenomen is. In het jaar 2000 was de gemiddelde opbrengst per parochie in het bisdom Den Bosch € 27.000,- en in 2004 groeide dit naar € 28.400,-. Hoe komt dat nu?

Onderzoeksbureau Kaski constateerde dat de sterkste stijging deels plaatsvond nadat de parochie aangesloten werd op SILA. Zogeheten ‘nieuw gevonden parochianen’ zijn door een verbeterde geautomatiseerde ledenadministratie boven komen drijven en vervolgens benaderd met een verzoek om geld. Parochies zelf noemen in het Kaski onderzoek SILA niet met zoveel woorden en schrijven hun stijgende opbrengst toe aan een intensievere benadering van parochianen. Hoe het ook zij een actievere opstelling door de parochie heeft een positieve invloed op de hoogte van het bedrag dat binnenkomt.
12-01-2006