12 JAN

Kerken zien inkomsten stijgen

De kerken hebben ondanks een dalend ledental in 2004 de bijdragen van hun leden opnieuw zien stijgen. De leden van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland en drie kleinere kerkgenootschappen brachten in totaal 380,3 miljoen op. Dat is 1,4 procent meer dan in 2003. Dat bleek donderdag bij perspresentatie van de jaarlijkse actie Kerkbalans, de gezamenlijke geldwervingscampagne van de vijf kerken.

Het instandhouden van de kerkgebouwen vormt voor de rooms-katholieke parochies een steeds zwaardere last. Van de totale uitgaven van de kerk wordt 40 procent gevormd door de lasten voor het instandhouden van kerkgebouwen. In 2004 was dat 69,6 miljoen euro op totaaluitgaven van 175,2 miljoen. Kerkbalans dient onder meer om geld voor de instandhouding van gebouwen bijeen te brengen.
12-01-2006