02 DEC

Monumentenprijs naar Helvoirtse Nicolaaskerk

De Brabantse Monumentenprijs 2005 is toegekend aan de H. Nicolaaskerk van Helvoirt. De prijs is gisteren uitgereikt door gedeputeerde W. Luijendijk in de Nederlands Hervormde kerk van Helvoirt.

nicolaas_helvoirt.jpg "Puur toeval", zegt secretaris B. van der Linden van de jury van de monumentenprijs over de gekozen locatie.

Het thema van de voor de zeventiende keer toegekende Brabantse Monumentenprijs was 'muurschilderingen in religieuze gebouwen'. In totaal heeft de jury 38 schilderingen beoordeeld. Meestal bevonden die zich in kerken. Een van de uitzonderingen was een muurschildering in een woonhuis in de Hinthammerstraat in Den Bosch. Deze schildering bevond zich van oorsprong wel in een religieus gebouw. Nog zo'n uitzondering op de regel was de Mariakapel in Udenhout met een schildering over het dorpsleven.
De prijs is gevallen op de H. Nicolaaskerk in Helvoirt omdat deze 'een voorbeeld bij uitstek is van de wijze waarop muurschilderingen het karakter van een gebouw mede bepalen', aldus het juryrapport. De compleetheid en de kleurenpracht van de schilderingen maken de Helvoirtse kerk tot een 'object van grote kunsthistorische waarde'.

Gerestaureerd
De kerk is gebouwd in de jaren 1901-1903. Het gebouw is helemaal beschilderd met motieven van negentig planten en vijftig dieren, talrijke heiligen en uiteenlopende tableaus. De schilderingen zijn in hun geheel prachtig gerestaureerd. 'Een toppunt van neogotische interieurkunst', luidt het uitermate lovende waardeoordeel van de jury. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1800 euro. Jurysecretaris Van der Linden was zeer te spreken over de spreiding van de schilderingen over de provincie. Een van de oudste muurschilderingen trof de jury aan in de kerk van Hilvarenbeek, een kunstwerk uit de vijftiende eeuw. Uit dezelfde periode stammen de muurschilderingen in de hervormde kerk van Sprang-Capelle. Van veel jongere datum zijn de fraaie schilderingen door Charles Eijck uit 1940. 'Het verhaal gaat', noteerde dé jury in zijn rapport, 'dat Charles Eijck in de nachtelijke uren schilderde en overdag met de pastoor in diens fraaie tuin filosofeerde met een goed glas wijn onder handbereik'.
De jury kende twee eervolle vermeldingen toe: de voormalige Sint-Jacobskerk, nu Hieronymus Bosch Centrum in Den Bosch en de kapel van het klooster van de zusters Franciscanessen in Dongen. 'Een weldaad voor het gemoed', aldus de jury. 'Met grote zorg door de zusters gerestaureerd.'

(bron: Brabants Dagblad; foto: Bisdomblad)
02-12-2005