Nieuws

24 NOV

250 jongeren uit bisdom naar RK landelijke dag

In Nieuwegein vindt zondag 27 november een landelijke dag plaats voor katholieke jongeren die naar de Wereldjongerendagen in Keulen zijn geweest. Bij het bisdom van 's-Hertogenbosch hebben zich 250 deelnemers gemeld, waarvan 210 gebruik zullen maken van georganiseerd busvervoer. Het gaat om tieners en jongeren van 12 tot 30 jaar en begeleiders van jongerengroepen.

Jongerenprogramma
Dit programma beslaat twee workshop rondes waarbij de eerste ronde is gericht op kerkelijke aspecten van het geloofsleven als bidden, vergeving, lijden en zang. In de tweede workshopronde vertellen professionals over hun leven als katholiek midden in de wereld van de politiek, media, zorg en andere vakgebieden. Zo vertellen aansprekende politici over de strijd als katholiek in de politieke arena, gaan mediadeskundigen met jongeren in gesprek over hoe Jezus mediaspecialist bij uitstek is en dagen wetenschappers jongeren uit om te ontdekken hoe de verhouding kerk – wetenschap werkelijk is. Naast deze inhoudelijke momenten, zijn er tijdens de dag momenten voor ontmoeting, speelt er een band en opent een speciale gast de dag.

Tienerprogramma
Parallel aan het jongerenprogramma is er een programma speciaal voor tieners (12-±15 jaar). Het heeft meer actieve en sportieve onderdelen, zoals workshops ‘streetdance’ en voetbal, muziek en getuigenissen.

Kadervorming voor begeleiders
Er zullen ook drie workshops zijn speciaal voor begeleiders en vrijwilligers in het jongerenpastoraat. De workshops worden gegeven door trainers van xpand, een christelijk organisatie-/adviesbureau. In de ochtend zal Paul Donders, directeur van xpand Nederland, een workshop verzorgen met als thema 'Gezond leiderschap.' In de middag zullen twee andere trainers van xpand met de deelnemers o.a. op zoek gaan naar hun eigen leiderschapsstijl.

Feestelijke sloteucharistieviering
Het slot van de dag bestaat uit een gezamenlijke eucharistieviering met zowel de tieners als de jongeren. De KRO zendt de dag ‘live’ uit. Vanaf 09.30 uur is iedereen welkom in de Heidehal te Nieuwegein, het programma duurt tot 17.00 uur. Meer informatie op www.katholiekejongerendag.nl.

Vanuit het bisdom Den Bosch zullen er 4 bussen rijden:

Tilburg-Drunen-Vlijmen-Den Bosch-Nieuwegein
Waalre-Eindhoven-Boxtel-Nieuwegein
Cuijk-Nijmegen-Wijchen-Nieuwegein
Helmond-Uden-Oss-Nieuwegein

De opstapplaatsen en tijden zijn als volgt:

BUS 1
07.30 uur: Cuijk, Waaistraat (Maaskade)
08.00 uur: Nijmegen, Busstation Dukenburg, Zwanenveld
08.20 uur: Wijchen, Antonius Abtkerk, Oosterweg 4
(nog 5 plaatsen beschikbaar)

BUS 2
07.30 uur: Helmond, Luciakerk, Hoofdstraat 157
08.10 uur: Uden, "Barouge", Nistelrodeseweg (tegenover Ben van Dijk)
08.30 uur: Oss, centraal station
(nog 8 plaatsen beschikbaar)

BUS 3
07.40 uur: Tilburg, pastorie Bisschop Zwijsenlaan 3
08.15 uur: Drunen, parkeerterrein Anton Pieckplein (achter Voorste Vennen)
08.30 uur: Vlijmen, Julianastraat 51, parkeerterrein gemeentehuis
08.45 uur: Den Bosch, sportcentrum Maaspoort, Marathonloop 1
(nog 5 plaatsen beschikbaar)

BUS 4
07.40 uur: Aalst, OLV Presentatiekerk, Eindhovenseweg 63
07.50 uur: Eindhoven, Heilig Hartkerk, Ploegstraat 3a
08.35 uur: Boxtel, centraal station, voorzijde

De vier bussen worden rond half tien verwacht in Nieuwegein. De Heidehal wordt op dat tijdstip geopend. Het programma begint om 10.00 uur. Last-minute aanmeldingen voor de bussen: Esther Romeijn: eromeijn@bisdomdenbosch.nl of 073-6125488.
24-11-2005