03 NOV

Mgr. Van Burgsteden 'in afwachting' priester

“Een eucharistieviering en een woord- en communiedienst zijn niet gelijkwaardig,” dat zei de Haarlemse hulpbisschop Van Burgsteden donderdag tegen 130 werkers in het pastoraat op het Sint-Janscentrum in Den Bosch. “We moeten spreken over een viering ‘in afwachting' van een priester in plaats van ‘in afwezigheid’ van een priester.

Mgr. Van Burgsteden was samen met kardinaal Simonis in Rome voor de bisschoppensynode over de eucharistie in oktober. “Van drie dingen was ik onder de indruk: de schitterende boodschap die de synode de wereld in stuurde, de eucharistische aanbidding en de slotviering. Eucharistie, priesterschap, het celibaat, Maria en de Kerk horen wat mij betreft bij elkaar,” aldus de pater Sacramentijn. Hij ziet, anders dan de kardinaal, het priesterschap voor gehuwde mannen boven de 55 niet als oplossing voor de schaarste aan priesters. “Dat is niet de weg,” zei hij. Hij refereerde aan een uitspraak van twee orthodoxe priesters op de synode, die wel gehuwd mogen zijn maar dit voor de R-K Kerk niet als oplossing zagen. burghsteden_4379.jpg
Over de viering van de zondag zei hij: “Wanneer ik in andere werelddelen zie hoe de zondag gevierd werd, dan voel ik me hier arm.” Volgens Van Brugsteden is de tijd van het rationalisme over de eucharistie voorbij. “We moeten de tekenen beter uitleggen en toegankelijk maken via bijvoorbeeld kunst.” Ook pleitte hij voor een promotie van de eucharistische aanbidding. Verder gaf hij uitleg over het verloop van de synode en de vrije discussie tussen 18.00 en 19.00 uur, waarbij de paus steeds aanwezig was.

Over de pijn die gescheiden en hertrouwde mensen ervaren dat ze niet ter communie mogen zei hij dat de communie één onderdeel is van het sacrament van de eucharistie (de mis, red.), waaraan ze wel mogen deelnemen. “Het lijkt alleen maar te gaan over de toegang tot de communie,” aldus de hulpbisschop. In Afrika stond volgens hem de eucharistie in het middelpunt van het leven. “Mensen hebben er drie tot vijf uur lopen voor over en wanneer er geen mis is dan houdt een catechist ‘in afwachting’ van een priester een woord- en gebedsviering. Van een Braziliaanse bisschop hoorde hij de sterke opkomst van de evangelische kerken. “Er zijn daar twee dominees op een priesters, hoe blijven we een katholiek land?”, verzuchtte deze.

Van Burgsteden prees een initiatief van zusters die drugsverslaafden weer op het rechte pad kregen door ze keihard te laten tekenen voor afspraken over afkicken, geen medicijngebruik, iedere dag naar de mis en het doen van handwerk. “Dat steekt schril af tegen het verlof in Nederland om wiet te mogen verbouwen.”
03-11-2005