Nieuws

26 AUG

Zondag 21 augustus

Nat van de dauw, maar gelukkig niet van de regen, worden we wakker. Veel mensen slapen door het ochtendgebed en zelfs de eucharistieviering met de paus heen. We proberen zo goed mogelijk mee te doen. Het lukt niet iedereen om ook wakker te blijven tijdens de preek. Die duurt vrij lang, waarbij de paus omschakelt van het Duits naar het Engels en het Frans, om weer af te sluiten in het Duits. Als je geen van de talen echt kunt volgen, is het moeilijk wakker te blijven. Zeker als je nog in je warme slaapzak bent genesteld.

De w.c.’s op het terrein zijn steeds viezer geworden. Max merkt fijntjes op als hij naar buiten stommelt dat het er naar “zure drol” ruikt. Hoogste tijd om te vertrekken.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We nemen de tijd, omdat onze trein pas om 19:00 uur komt. Maar als we het Marienfeld hebben verlaten, lopen we al vrij snel tegen een grote stoet aan die zich maar langzaam vooruit wurmt. We moeten een omweg nemen om van het natuurgebied rond het Marienfeld te komen. Een van de uitvalswegen is al afgezet. Ook het station, horen we, is afgezet omdat het de grote toestroom niet kan verwerken. Onze lange, smalle Vlijmenvlag bewijst ons opnieuw goede dienst.

De politie heeft de kruispunten van Horrem afgezet en zo sluizen gemaakt, waar groepen pelgrims gedoseerd doorheen worden gelaten. Terwijl we wachten voor een van die afzettingen in de buurt van het station, horen we dat om de hoek het verzamelpunt van het bisdom is. Daar worden we herenigd met Jennifer en diaken René. We rusten uit, eten en drinken en stappen met voorrang op de trein die speciaal voor ons komt. We hebben niets te klagen. We komen volgens schema aan in Den Bosch, waar we onze spullen in de vrachtwagen vinden en ouders klaar staan om onze groep naar huis te brengen.

26-08-2005