Nieuws

26 AUG

Zaterdag 20 augustus

’s Ochtends staat nog een eucharistieviering gepland, maar die laten we aan ons voorbij gaan, omdat we zo snel mogelijk naar het Marienfeld moeten. Jennifer (18) kan helaas niet mee. Ze is te vermoeid. Zij en diaken René blijven achter in de ‘ziekenboeg’. De reis naar Marienfeld gaat soepel. De tocht door het stadje Horrem is als de intocht van de Vierdaagse. We vallen goed op, omdat Imre (13) en Max (13) uit volle borst op de fluitjes blazen die we mee hadden genomen voor de verjaardag van Sonja. Sonja is jarig en nu officieel veertien.

We lopen in een lange slinger richting Marienfeld. Het is moeilijk er nog een plekje te vinden. Achterin het B1 vak is nog ruimte. Maar als we daar onze spullen neerleggen, worden we bijna weggejaagd door Fransen die de hele plek claimen voor hun groep. Voorzover het gezellige internationale contact dat ons was beloofd op het Marienfeld. We leggen ondanks de Franse tegenstand onze spullen er neer, terwijl Carrie en Daphne (30) op zoek gaan naar een andere plek. Gelukkig vinden we nog een plekje bij de groep uit Drunen.

En dan wachten we. We wachten op het begin van de avondviering en de aankomst van de paus. Sommige mensen proberen te slapen. Onze groep pakt de kaarten en begint het zoveelste potje ‘ezelen’.

De aankomst van de paus zorgt ’s avonds voor veel opwinding op het veld. We staan met de vlag van Vlijmen in de lucht en Stefan en Carrie halen zelfs een vlag met ‘Groeten uit Hedikhuizen’ te voorschijn. Carrie heeft haar oma verteld dat we helemaal vooraan staan. Dat is ook zo, maar vooraan staan is een relatief begrip op een veld met 700.000 à 800.000 jongeren. De viering is indrukwekkend. Terwijl de duisternis invalt steken we kaarsjes aan die we hebben gekregen en na het meditatieve Taizé lied ‘Bleibet hier und wachet mit Mir’ volgen velen juist het (slechte) voorbeeld van de leerlingen en vallen in slaap.
26-08-2005