Nieuws

26 AUG

Vrijdag 19 augustus

Onze derde catechesebijeenkomst is een leuke, ontspannen bijeenkomst van alleen de jongeren uit het bisdom Den Bosch met de bisschop. Het is een vragenuurtje waarbij allerlei vragen worden gesteld. Herinnert u zich uw eigen Eerste Communie nog? Ja, die herinnert de bisschop zich nog. Hij had een matrozenpakje aan. Geleend, omdat het oorlog was.

Er worden ook moeilijkere vragen gesteld, zoals: “Waarom mogen homoseksuelen niet trouwen?” De bisschop legt uit: “Het huwelijk is bedoeld om de liefde van God te weerspiegelen door als man en vrouw je leven totaal te delen en je relatie open te stellen voor het nieuwe leven.” Uit het antwoord van de bisschop valt af te leiden dat het onderscheidende element zit in het nieuwe leven, dat twee mannen of twee vrouwen biologisch niet samen door kunnen geven. De vraag is gesteld en beantwoord, maar de vragenstelster niet helemaal overtuigd.

“Waarvoor dient de wierook in de eucharistieviering?” vraagt iemand anders, en “Staat de eucharistie open voor iedereen, ook voor mensen die leven op een wijze die door de kerk wordt afgekeurd?” De bisschop geeft overal antwoord op, serieus, helder en met humor.

In de eucharistieviering daarna mogen onze Stefan (28) en Carrie (21) misdienen. En ook onze diaken René (43) mag meehelpen.

’s Middags gaan we naar de dierentuin in Wuppertal, waar we bij de pinguins een aantal van onze Keniase vrienden tegenkomen. We horen dat de spullen die we niet nodig hebben op het Marienfeld met een vrachtwagen worden opgehaald en naar Den Bosch worden gebracht!

26-08-2005