17 AUG

Weblog Keulen dag 3

Dag 3: woensdag Het nieuws dat frere Roger van Taizé is vermoord, slaat tijdens het ochtendgebed in als een bom. Niet iedereen van ons weet wie hij is. Maar deze stichter van de oecumenische gemeenschap in Frankrijk is goed bekend bij vele van de WJD-gangers. Ze zijn er geweest en we zingen voortdurend liederen uit Taizé. Maar het ´laudate dominum´ klinkt wat vreemd als je net het wrede nieuws hebt gehoord. God prijzen, terwijl deze man, zo spiritueel en die zovelen heeft geinspireerd, is vermoord, vormt een groot contrast. We bidden voor frere Roger en om sterkte voor de gemeenschap van Taizé. Het is de eerste catechese ochtend van de gezamenlijke Nederlandse bisdommen in de Friedhofskirche, een kerk die terecht op de monumentenlijst staat. Hij is echt prachtig! We krijgen praatjes en muziek, een door een intermezzo onderbroken catechese van kardinaal Simonis en een eucharistieviering met een leuke preek van hulpbisschop De Jong uit Roermond. Het zijn niet alleen de jongeren die zich hier laven. Ook voor de bisschoppen zijn de WJD een ervaring die ze waarschijnlijk niet graag missen. Ze worden warm onthaald. Het geklap voor de kardinaal na zijn toespraak lijkt te roepen om een ´bis´. Zijn thema was: op zoek naar de waarheid. Wie bem ik? Hoe vind ik richting in mijn leven? Zijn de vragen die de kardinaal probeert de benatwoorden. Hij houdt ons het beeld van het GPS-systeem voor: je bent Geliefd en Geroepen, Pelgrim en Prutser (luid gejoel), Saved en Ster. De nieuwe techniek blijkt een geliefde beeldspraak. Eerder hadden we het de priester van het Bossche bisdom Tom Corstjens ook horen zeggen: ´God is al seen GPS-systeem: het maakt niet uit waar je bent, Hij bepaalt altijd van daar af opnieuw de juiste route.´ Zoals hiervoor gezegd, pelgrimeren lijkt tegenwoordig een eenvoudige opgave met alle vervoersmiddelen die er zijn, maar niets blijkt minder waar. Dat bleek al uit de tocht naar Düsseldorf. Het blijkt opnieuw als we naar Keulen reizen om de Dom te bezoeken. We maken er mee hoe druk het wel niet kann zijn in Keulen. De Dom staat recht tegenover het station. Als je dat uitloopt, kom je meteen helemaal in een massa WJD-ers terecht. Echt een hele grote massa, waar mensen elkaar maar de hand geven om door de menigte een weg te slingeren. Dat doen we ook, terwijl we om de Dom heenlopen om bij de ingang te komen. Kort krijgen we het Efteling gevoel als we tusssen touwen door achter elkaar heen en weer slingeren, maar de vrome muziek die uit de luidsprekers klinkt wuift die stemming weg. In de Dom zelf wordt de menigte door de kerk geleid. Even op de knieen zitten voor een gebed is er niet bij. We zien hoe een jongen op zijn schouder wordt getikt door een medewerker van de WJD. We moeten allemaal doorlopen anders ontstaan er de grootste opstoppingen. De tocht door dat kleine stukje Keulen en de Dom maakt grote indruk. Het is echt leuk vinden we allemaal. Maar ook wel heel erg druk voor onze groep, waarvan de gemiddelde leeftijd ongeveer 15 is. We moeten serieus nadenken of we morgen wel naar Keulen gaan om de paus binnen te halen. De beloning van die reis zal waarschijnlijk niet bestaan uit een plekje op de eerste rij. We gooien het in de groep, die voorzichtig antwoordt dat ze liever niet nog een keer zo´n tocht maken als naar Düsseldorf. De stad Keulen zal de nog grotere toeloop van pelgrims waarschijnlijk niet aan kunnen. Ondertussen regelt de organisatie een scherm om het morgen vanuit Düsseldorf mee te kunnen maken. We horen dat de jongeren van Haarlem en Rotterdam het goed voor elkaar hebben. Zij zijn met de boot gekomen en liggen in Keulen aangemeerd. Precies aan de pier waar de paus morgen aan zal leggen. Ze zullen dus aan de kant moeten en vervolgens helemaal vooraan liggen!
17-08-2005