Nieuws

06 JUL

ff Flevoos ontmoetuh

De middag van 12 augustus kunnen de WJD-jongeren contact leggen met andere gelovige jongeren op het Flevofestival in Liempde. “Dat moet voor de bisschop ook geweldig zijn.”

“Er valt nog veel te doen”, vertelt Paul Hinten. Samen met de andere leden van het jongerenplatform organiseert hij het bezoek van de jongeren aan het Flevofestival. Dit naast zijn meer dan fulltime baan als supervisor in een CD-fabriek. “Achter het Flevofestival zit een professionele organisatie, stichting The Crown, terwijl wij amateurs zijn die het in hun vrije tijd moeten doen. Als ze van de organisatie bellen, duurt het vaak een paar dagen voordat ik tijd heb om te overleggen.”

Toch staan de grote lijnen nu vast. Om 14.00 uur is voor iedereen een mis in de Petruskerk in Boxtel met de bisschop. Vervolgens gaan de naar verwachting 1000 jongeren in bussen naar het festivalterrein, landgoed Velder in Liempde. In de grote tent, waar plaats is voor 1500 mensen, (de Big Top) kunnen ze kennis maken met elkaar en met andere bezoekers van het festival. Natuurlijk is de bisschop van de partij. Paul Hinten: “Het moet voor hem toch geweldig zijn, zoveel jongeren die met geloof bezig zijn op een plaats in zijn bisdom.” Belangrijk onderdeel van het programma zijn interviews met typische ‘wjd-gangers’ en typische ‘flevogangers’. Hoewel, typisch? Persvoorlichter Hilde Beugelink van het Flevofestival: “De groep is zeer divers. Er komen altijd veel PKN-ers, maar ook jongeren uit de Pinkstergemeente en de vrijgemaakt-gereformeerde hoek. De gemiddelde leeftijd is 22 jaar, maar je ziet ook tieners en dertigplussers rondlopen.” Na het programma in de tent mogen de WJD-jongeren mee-eten en kunnen dan nog de hele avond genieten van het Flevofestivalprogramma op het hoofdpodium.

Paul verwacht veel van de ontmoeting tussen de verschillende jongeren. “Zij zullen ons wel vragen waarom wij naar Keulen gaan. Wij kunnen hen vragen waarom ze naar dit festival gaan. De redenen zijn, vermoed ik, hetzelfde: om met elkaar in een positieve sfeer samen te komen en de mogelijkheid te hebben iets van God te ervaren.” Hij is te spreken over de contacten met de organisatie van het Flevofestival. “Normaal vragen ze een 47 euro per deelnemer, maar wij hebben het voor veel minder kunnen regelen. Voor hun imago vinden ze het natuurlijk geweldig als een kleine duizend katholieke jongeren met een bisschop op hun terrein samenkomen. Maar je merkt ook hun oprechte interesse.”

Hilde Beugelink, persvoorlichter van het Flevofestival: “We bereiken wel wat katholieke jongeren via de Charismatische Vernieuwing en Focolare, maar op zo grote schaal is het nog niet gelukt. We vinden het heel leuk dat er zoveel katholieken komen.” Ook zij verwacht dat de overige festivalgangers vooral graag willen weten wat de WJD inhouden en waarom zoveel katholieken uit de hele wereld daar op af komen. “Waarschijnlijk hebben de protestantse jongeren ook interesse voor de katholieke symboliek en verbeelding en vragen ze zich af wat een bisdom precies is.”

Karin Swart-Donders
(Bron: Bisdomblad juli 2005)
06-07-2005