Nieuws

01 JUL

Honderden buitenlandse jongeren te gast!

De Wereldjongerendagen waren al een hele beleving voor onze Nederlandse deelnemers. Probeer je eens voor te stellen hoe het moest zijn voor sommige Braziliaanse jongeren, die nog nooit per trein of vliegtuig gereisd hadden en die zelfs hun eigen dorp nog nooit uit geweest waren …. Zij kwamen van 11 tot en met 15 augustus naar het bisdom van ’s-Hertogenbosch, evenals jongeren uit Engeland, Canada, Brazilië, Letland, Palestina, Sint Maarten, Afrika en Polen.

De 470 buitenlandse gasten werden twee aan twee opgevangen in gastgezinnen in verschillende regio’s van het bisdom. Ze verbleven hier een aantal dagen om andere WJD-ers te ontmoeten en om deel te nemen aan de voorprogramma’s die per regio georganiseerd waren. Een van de hoogtepunten was een reisje naar het Flevofestival, waar veel jongeren naar toe zijn gegaan.

Met name voor de deelnemers uit Palestina, Brazilië en Afrika waren de Wereldjongerendagen een welkome afwisseling, omdat zij in moeilijke opstandigheden opgroeien en zeer arm zijn. Zo woonde de 24-jarige Immaculée Mukansana uit Rwanda na de volkerenmoord in een weeshuis, nadat zij haar ouders en broers verloor. Met steun vanuit het bisdom konden deze jongeren toch naar Keulen.

De buitenlandse jongeren keken ernaar uit om hun Nederlandse gastgezinnen te ontmoeten. De Engelse student Tom zei destijds: “Ik zie uit naar de tijd die wij zullen doorbrengen bij onze aardige Nederlandse gastvrouwen en heren. Ik hoop iets van de Nederlandse cultuur te leren en misschien pik ik zelfs nog een paar woordjes Nederlands op.”

Deze en andere verwachtingen van de gasten van hun verblijf in Nederland en van de Wereldjongerendagen, kun je via onderstaande linkjes lezen. Of de verwachtingen zijn uitgekomen, en hoe andere gasten terugkijken op hun verblijf in Nederland en in Keulen, kun je lezen in de reacties uit Brazilië, Letland en Palestina.

Brazilië
01-07-2005