Nieuws

12 MEI

Geslaagd trainingsweekend

(Eindhoven, 16-17 april 2005) Tijdens een bijeenkomst werden groepsleiders voor de Wereldjongerendagen, getraind. Behalve Nederlandse aspirant-groepsleiders, was er ook een delegatie uit Engeland , die in het bisdom van ’s-Hertogenbosch aan het voorprogramma zal deelnemen. Ook een aantal Franstalige Afrikaanse vluchtelingen was van de partij.

Bisschop Hurkmans verzorgde de inleiding. Hij uitte zijn bezorgdheid over het feit dat de samenleving steeds individueler wordt; mensen zijn veel met zichzelf bezig en streven vooral het materiële na. Maar samenleving is ook: tijd voor elkaar, en tijd voor je eigen relatie met God. Een goede band met God zorgt er ook voor dat je zelf groeit.

Een spreker gaf goede tips over het leiden van een deelgroep. Aan de hand van probleemsituaties werd uitgelegd waar je vooral op moet letten. Ook het missie-promotieteam gaf een verslag van hun bezigheden.
De Engelse priester “father” Dominic gaf een training in “story telling”: In kleine groepjes moesten de deelnemers bijvoorbeeld hun grootste blunder vertellen, en dat verhaal moest dan weer door een ander doorverteld worden. Aan het eind is het verhaal dan heel erg aangedikt, maar de kern blijft wel bewaard. Ook moest het verhaal van de drie koningen uit het bijbelverhaal worden verteld, maar dan met steeds minder tijd. Op het laatst was er nog maar twaalf seconden beschikbaar. De laatste versie was dus iets als: “wij zijn gekomen om Hem te aanbidden”: het motto van de Wereldjongerendagen in Keulen.
Michiel Savelsbergh, hoofdredacteur van het Bisdomblad, gaf de aanwezigen mediatraining. Hij nam interviews af en besprak naderhand wat er aan verbeterd kon worden.

De sfeer tijdens de hele bijeenkomst was buitengewoon goed. Het gemengde gezelschap van Nederlanders, Britten en Afrikanen gaf een mooi beeld van het begrip “wereldkerk”.

Martin Willemse

12-05-2005