11 MEI

WJD-lied in Tilburg opgenomen

Geslaagde cd-opnames Nederlands WJD-lied
’Er staat iets ongekends te gebeuren’

TILBURG - Een veertigtal jongeren kwam op 23 april in Tilburg samen voor de opnames van de Nederlandse versie van het officiële themalied van de Wereldjongerendagen, Venimus adorare eum. "Koorgeluid en popmuziek niet goed te verenigen? Dan moet je frater Albert hebben, die gaat meteen aan de slag."

Lennart Rietman van het KRO-programma Het Klooster maakte een reportage van de opnamedag. Je kunt die beluisteren op de site van Het Klooster. Klik hier om de opname te beluisteren (het fragment vind je in de stream tussen 1:01:20 en 1:22:45).

Een van de koorleden schreef over de dag het volgende verslag:

De komende Wereldjongerendagen in Keulen hebben een motto. Dat luidt: Wij zijn gekomen om Hem te aanbidden. Naar verwachting zullen duizenden jongeren uit Nederland naar Duitsland gaan om andere katholieke jongeren te ontmoeten van over de hele wereld.

In totaal worden er een kleine miljoen jongeren verwacht op de slotviering met Benedictus, onze nieuwe paus. Nee, als je het vergelijkt met dat grote aantal, zijn het er niet erg veel, die deze zomer vanuit Nederland op pad gaan naar Keulen. Terwijl er toch iets ongekends staat te gebeuren, waar we hierna nog heel lang op zullen moeten wachten. De WJD van 2008 vindt bijvoorbeeld plaats in Sydney, iets minder naast de deur.

Eigenzinnig
Er is dus een motto. En er is een lied, geschreven door de Duitser Georg Linssen. Hij heeft in de kerkmuziek al zijn sporen verdiend en won de compositiewedstrijd die de Duitse bisschoppen hadden uitgeschreven. Studio Elim werd gevraagd om van dit lied een Nederlandse bewerking te maken. Daarvoor is samenwerking gezocht met Crip Theeuwis van Studio Ochtendhond, een eigenzinnig Tilburgs muziekbedrijf.

Samen met Crip ging Albert op zoek naar een vorm waarin de inhoud het best kon worden gegoten, om een Nederlands pelgrimspubliek aan te spreken. Ze kozen voor drums, en voor nog meer drums, voor de tres en voor Leona, een zangeres met een wereldgeluid. Daarmee wordt recht gedaan aan Nederland als multiculturele samenleving. Maar Nederland is ook een korenland. Het koorgeluid moest ook een prominente plaats in de mix krijgen. En dat hoor je niet vaak bij popmuziek. Soms hoor je wel eens de uitspraak dat die twee niet zo goed met elkaar te verenigen zijn. Maar dan moet je fr. Albert hebben. Die denkt dan gelijk: hoezo niet te verenigen? En gaat aan de slag.

Apparaat
Op 28 februari hield zijn jongerenkoor een openbare repetitie om de arrangementen uit te proberen. De KRO kwam filmen. Het leverde een leuke TV-uitzending op en hartelijke contacten met jongeren uit heel Nederland. De WJD-community in Nederland is vooral enthousiast en gezellig. Dat merk je wel als je het forum leest op de WJD-site. Niet verwonderlijk was het daarom dat op 23 april veel deelnemers aan de repetitie ook weer naar Tilburg waren gekomen voor de uiteindelijke opnames.

Nee, het werd geen megakoor. Stilletjes hadden we daar wel rekening mee gehouden. Maar we waren ook blij met de 35 jongeren die er uiteindelijk echt stonden te zingen. Weer deelnemers uit het hele land, maar ook een goede deelname van de beide Elim-koren Katharsis en St. Lucas.
De parochie Petrus en Paulus was gastheer. Vrijwilligers zorgden onder meer voor een uitstekende verzorging van de inwendige mens. Diaken Cor Sinnema hielp op vele manieren mee om dit apparaat soepel te laten functioneren.

Opgezweept
Om half een stond het koor onder leiding van Marlies van Woerkum stevig te repeteren. Zij had namens de Gregoriusvereniging deze klus op zich genomen. Na een goed uur stonden de koorrefreinen in de mobiele Elim-computer.
Daarna was het de beurt aan Leona Philippo. Het was goed te merken dat de koorzangers het heerlijk vonden om door haar te worden opgezweept. Allerlei oerkreten verlieten hun kelen. Weer een uur later was ook al dit enthousiasme door de microfoons geregistreerd.

KRO-reporter
Tijd voor een pauze. Buiten scheen de zon. En er scharrelde een KRO-radioreporter tussen de jongeren op zoek naar en aardige quote. Daaropvolgend werden liederen gerepeteerd voor de avondmis om 18.00 uur. Het waren liederen uit de nieuwe bundel met de titel: Breng mij over grenzen. Een muziekbundel die wordt uitgegeven in het kader van de WJD.
Het materiaal is nog niet in de winkel te krijgen, maar aangezien Studio Elim had meegewerkt aan de totstandkoming ervan, was het toch mogelijk om er al liederen van te gebruiken. Voor een aantal jongeren was het totaal nieuw repertoire, maar Marlies wist in korte tijd een muzikale eenheid te krijgen in de groep, waardoor het toch lekker klonk.

Sfeer proeven
Daarna werd er een etenspauze gehouden. Een mooi gedekte tafel stond klaar waar de hele groep omheen kon. De soep en de boodjes smaakten prima. Ook nu was er niemand die iets te kort hoefde te komen.
De viering was matig bezocht. Maar naar horen zeggen viel het nog mee voor een gewone zaterdagavond. Het blijft toch jammer dat er ondanks de vele enthousiaste inspanningen van jongeren en volwassenen toch zo weinig Tilburgers zijn die iets van de sfeer willen proeven.

Kardinaal Danneels zei onlangs nog: "Waarom helpen parochies en scholen jongeren niet financiëel om naar Keulen te gaan? Moeten we onze solidariteit en vrijgevigheid dan beperken tot tijden van rampen? De geestelijke dood van onze jonge mensen zou een al even grote ramp zijn voor de toekomst van onze samenleving en van de Kerk. Naar Keulen dus om, zoals de drie Koningen "Hem te aanbidden" en verheugd naar het eigen land terug te keren."

Maar zover is het nog niet. Crip en Albert staan nu voor de taak om een monsterlijk zware mix van zo’n 160 digitale sporen terug te brengen tot twee kanalen stereo van superkwaliteit. Het materiaal van deze dag was in ieder geval fantastisch. Dáár zal het niet aan liggen.
11-05-2005