SchuldHulpMaatje

schuldhulp.jpgEen toenemend aantal mensen raakt in financiële problemen. Een miljoen Nederlanders kan niet meer aan zijn maandelijkse verplichtingen voldoen. De diaconie in de kerken zet zich sinds jaar en dag in voor deze kwetsbare groep. De komst van een nieuw project dat zich richt op armoedebestrijding sluit dan ook uitstekend aan in deze tijd.

In het project gaan goed toegeruste vrijwilligers (SchuldHulpMaatjes) ondersteuning bieden aan mensen die met financiële problemen te kampen hebben. Zij zijn ook inzetbaar voor schuldpreventie.

Medio juli 2011 draait het project landelijk in vijfentwintig gemeenten. In ons bisdom in Nijmegen, Deurne, Eindhoven, Veghel, Geldrop-Mierlo en Tilburg.

Wat doet een SchuldHulpMaatje?
Een SchuldHulpMaatje biedt ondersteuning aan mensen met financiële problemen. Zij zijn de steun en toeverlaat voor mensen die het omgaan met hun geld niet meer de baas zijn. Zij bieden praktische ondersteuning bij alle voorkomende financiële zaken en morele steun aan mensen die in het traject van schuldsanering verkeren. Daarnaast is het mogelijk om hen daarna nog een periode te begeleiden. Dit ter voorkoming van herhaling.

Hoe word je SchuldHulpMaatje?
Een SchuldHulpMaatje mag zich zo noemen als hij of zij met goed gevolg een driedaagse training heeft afgerond. Daarvoor ontvangt hij of zij een certificaat. Jaarlijks wordt beoordeeld of dit verlengd kan worden. Hiermee staat het project garant voor betrouwbare en deskundige SchuldHulpMaatjes. SchuldHulpMaatje ben je op vrijwillige basis, dat houdt in dat er geen vergoeding is voor de werkzaamheden, eventueel wel voor gemaakte onkosten. De tijdsinvestering per SchuldHulpMaatje kan in overleg worden vastgesteld.

Samenwerking
SchuldHulpMaatje is een landelijk initiatief van Kerk in Actie en samenwerkende partners op het gebied van armoedebestrijding in Nederland. Het is een project van de Protestantse en katholieke diaconie en verschillende organisaties waarmee wordt samengewerkt op het terrein van armoedebestrijding.

Wat wordt geboden?
• Betrokkenheid bij een nieuw op te zetten project voor hulp aan financieel kwetsbare mensen;
• Een goede driedaagse opleiding met certificaat;
• Bemiddeling naar passende hulpvragers;
• Begeleiding;
• Op de achtergrond een helpdesk voor de technische vragen;
• Indien nodig onkostenvergoeding.

Wat wordt gevraagd?
• Affiniteit met en globale kennis van financiële administratie;
• Hart voor mensen in een kwetsbare positie;
• Communicatief ingesteld;
• Een of meer dagdelen per week de tijd om aan dit project te besteden;
• Bereidheid tot het volgen van de opleiding.

Geïnteresseerd?
Bent u geïnteresseerd geraakt en wilt u zich aanmelden voor de training of heeft u nog vragen?
www.schuldhulpmaatje.nl