De Vastentijd

Er zijn verschillende manieren om de vastentijd te beleven. In de katholieke traditie denken mensen dan vaak aan de drie woorden: aalmoezen geven, gebed en vasten. Met aalmoezen geven wordt bedoelt om wat van jouw tijd, aandacht en geld te geven aan hen die het minder goed hebben. Bidden doen we misschien al, maar in de vastentijd mogen we wat extra tijd vrij maken om het stil te maken en tot God te bidden. En het vasten dan? Dat vult ieder op zijn eigen manier in. Zo kun je ervoor kiezen om niet te snoepen, wat minder lang televisie te kijken, meer tijd te besteden aan je hobby, wat vaker de tafel af te ruimen na het eten of bij je oma op bezoek te gaan. Denk er maar eens over na hoeveel tijd je besteed aan dingen die misschien niet zo belangrijk zijn, en waar je je tijd beter aan zou kunnen en willen besteden.
 
De Vastenaktie stimuleert parochies om in de vastentijd geld in te zamelen voor mensen die het hard nodig hebben. Dit jaar zijn dat de mensen in Honduras. Samen met jouw vrienden van de vormselgroep, de tienergroep of de jongerengroep kun jij actie voeren. Je bedenkt een creatieve actie en zamelt geld in, jullie kunnen werkelijk verschil maken! Hoe? Dat lees je hieronder.
 
Handboek Vastenaktie voor tieners en jongeren
Hieronder kun je het 'Handboek Vastenaktie voor tieners en jongeren' downloaden. Dit praktische handboek legt uit wat de vastentijd is en geeft je ideeën over hoe je deze tijd kunt invullen. Ook staan er veel ideeën in om geld in te zamelen voor het Vastenaktieproject.